De nagel

De nagel
Veel mensen denken bij de nagel niet verder dan de nagelplaat.
Maar de nagels bestaan uit veel meer onderdelen dan de nagelplaat.
Wanneer je kunstnagels wilt gaan plaatsen is het belangrijk om te weten hoe een nagel is opgebouwd.
Op de foto hieronder zie je enkele onderdelen van de nagel.

de nagel

De matrix:
In de matrix ontstaat de nagel. De matrix is een weefsel dat ligt onder de huid achter de nagelriem.
Doordat de huidcellen in de matrix naar boven worden geduwd verliezen ze hun vocht en keratiniseren ze. De cellen worden nu samen een stevig geheel en vormen op deze manier de nagelplaat.
Doordat de nagelopbouw afhankelijk is van de (goed doorbloedde en onderhuidse) matrix kunnen bijvoorbeeld medicijnen die in het bloed worden opgenomen effect hebben op de groei van de nagels

Het nagelbed:
Het nagelbed is het roze gedeelte van de huid waar de nagel op ligt. Het nagelbed zorgt ervoor dat de cellen die uit de matrix komen verplaatsen naar het uiteinde van het nagelbed (op die manier groeit de nagel). Wanneer het nagelbed beschadigd is er een grote kans dat de nagel los zal laten van het nagelbed.
Het nagelbed bestaat uit 2 soorten weefsel, namelijk dermis en epidermis. Dermis is het onderste gedeelte van het nagelbed dat bevestigd is aan het bot. De epidermis ligt direct onder de nagelplaat en zorgt voor de verschuiving (wanneer de nagel groeit) van de nagelplaat.

De lunula:
De lunula is het witte halve maantje dat te zien is bij de nagelriem. In dit witte gedeelte worden de cellen verder uitgehard en naar voren geschoven. Tijdens dit proces verliezen de cellen hun kleur en vormen ze een vlakke harde doorzichtige plaat (de nagelplaat).

Nagelriem (eponychium):
De nagelriem heeft de belangrijke taak om de matrix te beschermen tegen onder andere bacteriƫn en schimmels. Wanneer de nagelriem beschadigd kan dit gevolgen hebben voor de groeit van de nagel.

De vrije top:
De nagelplaat wordt naar voren geschoven over het nagelbed. Waar het nagelbed onder de nagel stopt begint de vrije top. De nagelkleur is hier wittig omdat deze niet meer tegen het nagelbed gedrukt zit.

Hyponychium:
Dit is het zachte huidweefsel dat aan het eind van de nagelbed zit, direct onder de vrije top. Deze laag zorgt voor bescherming van het nagelbed.

 


 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*